Nazywana również jarzębem zwyczajnym. Jest to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Hodowana jest jako roślina lecznicza lub ozdobna. Znajduje również zastosowanie w kulinariach. Surowe owoce są niejadalne z powodu gorzkiego smaku i zawartości trującego składnika -...
Składniki: 10dag sera żółtego, 2-3 papryki, 1 ogórek kiszony, 2 łyżki majonezu, natka pietruszki lub koperek.
Bardzo proste ciasto, do jego przygotowania można użyć ulubionych owoce i tym samym komponować smak i wygląd. Potrzebne składniki to: 1 margaryna 5 jaj 4 łyżki cukru 1 szklanka cukru do ubicia białek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku...
Składniki: 25 dag mąki, 25 dag cukru pudru, 8 dag masła, 2 jaja, 8 dag rodzynków, 25 ml likieru, cynamon i goździki do smaku, lukier.
Szałwia lekarska- łacińska nazwa szałwii brzmi salvus, co znaczy zdrowie. Szałwia jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnowatych. Jej naturalnym środowiskiem jest rejon Morza Śródziemnego. Jest rośliną popularną na całym świecie, przez co uprawianą w wielu krajach. W...
Nowy, odkrywczy element kuchni molekularnej. O co w tym chodzi : Jest to sposób dobierania i dopasowywania składników, w taki sposób aby stworzyć idealnie komponującą się całość pod względem aromatycznym...
Słowo flambirowanie wywodzi się z francuskiego, od słowa flamme – płomień. Jest to sposób podania potrawy. Charakteryzuje się skropieniem dania alkoholem tuż przed podaniem , a następnie podpaleniem. Oczywiście należy pamiętać o ugaszeniu!
Aloes - roślina coraz częściej doceniana i uprawiana również w warunkach domowych. Istnieje blisko 400 odmian aloesu - może występować w postaci krzewu, byliny, a nawet drzewa.Jest to roślina lecznicza, sok z aloesu używany jest w medycynie i kosmetologii, jego smak doceniają też...
Prezerwatywa zalicza się do grupy środków mechanicznych antykoncepcyjnych. Istnieją prezerwatywy zarówno dla mężczyzn jak i dla kobiet. Prezerwatywę męską nakłada się bezpośrednio przed odbyciem stosunku na penisa w stanie erekcji. Kobieca prezerwatywa...