-
141
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-05-09 00:40:25
9 maja 2010 00:40 | ID: 206720
I ja kiedyś taki "domek" jadłam... u mojej siostry... pyszny był...
-
142
Kasiella
Zarejestrowany: 17-01-2010 19:30 .
Posty: 3823
2010-05-09 20:28:14
9 maja 2010 20:28 | ID: 207022
Odpowiedź na #140
dziecinka napisał 2010-05-08 21:36:44Kasiello,bardzo dziekuje za przepis:)
u nas takie ciasto nazywa sie domek, moze proporcje troszke inne, musiałabym porównac z moim przepisem, na pamiec nie znam.
Bardzo dziękuję:)
A Proszę Bardzo
I tak naprawdę nie ma za co Dziękować..
-
143
usunięty użytkownik
2010-05-15 19:14:26
15 maja 2010 19:14 | ID: 210285
Dzisiaj o ziemniakach. W sklepach od dłuższego czasu są w sprzedaży nibymłode ziemniaki. Zagraniczne!!!!W smaku są byle jakie. Stare też są do niczego! Ale...wypatrzyłam na rynku ziemniaki, które jadłam w Holandii. Są z wierzchu bardzo różowe , w środku kremowe. Po ugotowaniu są bardzo sypkie. No i nie są zmrożone a więć nie są słodkie. Nazywają się Asterix. I wcale nie są drogie. 1 kg kosztuje 1,50 a u niektórych sprzedawców 1,20.
-
144
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-05-16 00:32:39
16 maja 2010 00:32 | ID: 210381
My tydzień temu kupiliśmy w Biedronce młode ziemniaki, były bialutkie i baaardzo sypkie... i szybko się gotowały. W piątek mąż zakupił ponownie w Biedronce i już te nie były takie... żółte i wodniste... To chyba zależy od dostawcy jakie zmieniaki będą w sprzedaży...
-
145
sysia12
Zarejestrowany: 10-05-2010 14:32 .
Posty: 4439
2010-05-16 16:09:32
16 maja 2010 16:09 | ID: 210545
musze je koniecznie spróbować,jutro pójde na ryneczek i poszukam
-
146
usunięty użytkownik
2010-05-16 20:29:24
16 maja 2010 20:29 | ID: 210657
U nas młode ziemniaki są takie sobie, żeby nie powiedzieć, że prawie niejadalne.
-
147
dziecinka
Zarejestrowany: 07-05-2008 11:21 .
Posty: 26147
2010-05-17 13:04:10
17 maja 2010 13:04 | ID: 210960
a ja ostatnio miałam ziemniaki ( chyba z Biedronki) i mi smakowały.
Nie rozleciały się w gotowaniu, nie były twarde.
-
148
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-05-24 05:29:11
24 maja 2010 05:29 | ID: 214387
-
149
dziecinka
Zarejestrowany: 07-05-2008 11:21 .
Posty: 26147
2010-05-24 09:36:07
24 maja 2010 09:36 | ID: 214464
Myślę,że może być smaczne. Kefir doda smaku kwaskowatego i sprawi,ż e ciasto będzie troszkę kruche.
-
150
usunięty użytkownik
2010-05-24 09:42:31
24 maja 2010 09:42 | ID: 214468
Ale fajny przepis. Zrobię na niedzielę.
Muszę się Wam pochwalić. Na niedzielny obiad dla gośc kupiłam na rynku kaczuszkę i upiekłam z majerankiem o czosnkiem. No kaczek nie jadamy za często . Była wspaniała. I jeszcze miałam kurczaka wiejskiego. Jednak taki wiejski drób to jest zuuuupełnie co innego.
-
151
dziecinka
Zarejestrowany: 07-05-2008 11:21 .
Posty: 26147
2010-05-24 09:53:31
24 maja 2010 09:53 | ID: 214478
Babciu Ali, jak się przygotowuje kaczkę?
Słyszałam,ze trochę inaczej niż kurczaka.
-
152
usunięty użytkownik
2010-05-24 13:15:18
24 maja 2010 13:15 | ID: 214603
Ja raz robiłam kaczkę z jabłkami. Ja zjadłam nadzienie z jabłek, a Mąż kaczkę.
-
153
dziecinka
Zarejestrowany: 07-05-2008 11:21 .
Posty: 26147
2010-05-24 13:42:58
24 maja 2010 13:42 | ID: 214640
AlusiaSz napisał 2010-05-24 13:15:18Ja raz robiłam kaczkę z jabłkami. Ja zjadłam nadzienie z jabłek, a Mąż kaczkę.
Przepisik...plisik...
-
154
usunięty użytkownik
2010-05-24 13:48:35
24 maja 2010 13:48 | ID: 214646
Mniej więcej coś takiego. Wycięłam z kaczki ostrożnie kości. Przyprawiłam solą i pieprzem. Pozszywałam w całość zostawiając dziurę w którą napchałam starte na grubych oczkach jabłka przyprawione solą, pieprzem i majerankiem. Piekłam polewając sosikiem który się wytopił.
-
155
dziecinka
Zarejestrowany: 07-05-2008 11:21 .
Posty: 26147
2010-05-24 13:55:46
24 maja 2010 13:55 | ID: 214658
Dzięki bardzo:)
A czy jabłka mogą być na słodko?
Byłoby dobrze, gdyby mogły być
-
156
usunięty użytkownik
2010-05-24 13:57:38
24 maja 2010 13:57 | ID: 214660
dziecinka napisał 2010-05-24 13:55:46Dzięki bardzo:)
A czy jabłka mogą być na słodko?
Byłoby dobrze, gdyby mogły być
To już tylko według własnego smaku. Aha, wyciśnij po starciu sok z jabłek troszkę, o ile te jabłka będą soczyste.
-
157
dziecinka
Zarejestrowany: 07-05-2008 11:21 .
Posty: 26147
2010-05-24 14:00:58
24 maja 2010 14:00 | ID: 214666
AlusiaSz napisał 2010-05-24 13:57:38dziecinka napisał 2010-05-24 13:55:46Dzięki bardzo:)
A czy jabłka mogą być na słodko?
Byłoby dobrze, gdyby mogły być
To już tylko według własnego smaku. Aha, wyciśnij po starciu sok z jabłek troszkę, o ile te jabłka będą soczyste.
merci:)
-
158
usunięty użytkownik
2010-05-24 14:04:27
24 maja 2010 14:04 | ID: 214670
dziecinka napisał 2010-05-24 14:00:58merci:)
Czekoladki wyślij pocztą
-
159
dziecinka
Zarejestrowany: 07-05-2008 11:21 .
Posty: 26147
2010-05-24 14:53:54
24 maja 2010 14:53 | ID: 214736
AlusiaSz napisał 2010-05-24 14:04:27dziecinka napisał 2010-05-24 14:00:58merci:)
Czekoladki wyślij pocztą
Ech, wiesz co? Czekoladki w moich rękach to ... śmierć czekoladek;)
-
160
usunięty użytkownik
2010-05-25 15:57:31
25 maja 2010 15:57 | ID: 215535
Wiecie! Kaczka była super ale wywar z pozostałości po kaczce ( tych surowych oczywiście) nie smakował mi. Taki jakiś mydlany. No cóż , zrobiłam zupę z młodych jarzyn, więc trzeba zjeść. Domownikom nie mówię, że mi nie smakuje.